Bursa El Cerrahisi ve Mikro Cerrahi | El ve Mikro Cerrahi Uzmanı Dr. Gökay Eken

Mikrocerrahi Uygulanan Ameliyatlar

El kırıkları

El kemiklerinin kırıkları, genellikle düşme, darbe veya kazalar sonucu oluşan yaralanmalardır. El günlük hayatımızda oldukça önemli işlevlere sahip olduğu için yaralanma ve kırıklara da oldukça açıktır.

El kırıkları

El kemiklerinin kırıkları, genellikle düşme, darbe veya kazalar sonucu oluşan yaralanmalardır. El günlük hayatımızda oldukça önemli işlevlere sahip olduğu için yaralanma ve kırıklara da oldukça açıktır.

El, birçok küçük kemikten oluştuğu için bu bölgedeki kırıklar çeşitli türlerde ve şiddetlerde olabilir. El kemikleri, metakarp kemikleri (avuç içinde), falankslar (parmak kemikleri) ve el bileğindeki karpal kemiklerden oluşur.

Kırık Türleri

  1. Basit Kırıklar: Kemik, derinin dışına çıkmaz.
  2. Açık Kırıklar: Kırık kemik parçaları deriyi delip dışarı çıkar.
  3. Komplike Kırıklar: Kırık, diğer yapılarla (sinirler, damarlar) hasar oluşturur.
  4. Stres Kırığı: Tekrarlayan stres veya aşırı kullanım sonucu oluşan küçük çatlaklar.

Belirtiler

  • Şişlik
  • Ağrı
  • Morarma
  • Hareket kısıtlılığı
  • Şekil bozukluğu (özellikle eklem çıkığı da varsa)

Tanı

Kırığın teşhisi genellikle fizik muayene ve röntgen görüntülemesi ile yapılır. Gerekirse, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi ileri görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Tedavi

Tedavi yöntemi, kırığın türüne ve şiddetine bağlıdır:

Dinlenme ve Immobilizasyon: alçı veya atel ile sabitlenir ve iyileşmesi beklenir.

Cerrahi Müdahale: Kırık kemiklerin yerleştirilmesi veya sabitlenmesi gerekiyorsa cerrahi işlem yapılabilir. Cerrahi işlem ile kalıcı veya geçici implantlar ile kırıklar sabitlenir.

İyileşme Süreci

Kırığın iyileşme süresi, yaşa, genel sağlık durumuna ve kırığın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Genellikle altı hafta ile birkaç ay arasında değişir.

El kemiklerinin kırıklarında tedavi sonrası genellikle iyi sonuçlar elde edilebilmektedir; ancak uygun tedavi ve rehabilitasyon süreçleri önemlidir.

Eğer bir kırık şüphesi varsa, en kısa sürede bir sağlık profesyoneline danışmak gereklidir. Küçük kemik kırıklarında çok fazla ağrı duyulmayabilir ve hastalar tarafından kırık olmayabileceği düşünülebilir. Bu sebeple el kırıklarının geç anlaşılması hastalarda kalıcı sakatlıklara yol açabilmektedir. El travması sonrası elde geçmeyen hafif ağrı ve şişlik gibi durumlarda dahi uzman doktora başvurulması oldukça önemlidir.

El kırıkları veya benzeri sağlık sorunlarıyla ilgili endişeleriniz bulunuyorsa vakit kaybetmeden bir uzmandan randevu oluşturarak profesyonel yardım alabilirsiniz.

 “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

 

Randevu Alın

El kırıkları hakkında Bizimle İletişime Geçin
DOÇENT DOKTOR GÖKAY EKEN İLE EN GÜNCEL TEDAVİLER

Tedavi Sürecimiz

Kemik, kas, eklem ağrılarının tedavisine başlamadan önce gerekli tetkikler ile hastalığa tanı koyulur. Dış tedavi sürecine başlanır ve eğer dış tedavi yetersiz kalırsa veya ameliyat gerekli ise cerrahi operasyon ile hastalığın iyileşmesi amaçlanır.

Uluslararası Güvenilirlik

Uluslararası Öncü Güvenilir Yöntemler İle Uzman Ortopedi ve Travmatoloji Doktorumuz Doçent Doktor Gökay EKEN'den Randevu Oluşturun.

Tanı ve Teşhis

Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıklarınız İçin En Güncel Bilgi ve Tekniklerle Hastalığınız Hakkında Tanı Koyuyoruz.

Cerrahi Müdahale

Gelişmiş ve Güncel Cerrahi Yöntemleriyle Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatlarınızı Gerçekleştiriyoruz.

FAQ

Sıkça Sorulan Sorular

TENİSCİ DİRSEĞİ TEDAVİSİ HAKKINDA SSS

Tenisçi dirseği tenis oynayanlarda daha yaygın olarak görülse de herhangi bir tekrarlayan el, kol ve parmak hareketi yapan kişilerde ortaya çıkabilir. Özellikle tenis, golf, squash gibi raket sporları ile uğraşanlarda, ağırlık kaldıranlarda ve monoton el hareketleri gerektiren meslek gruplarında çalışan kişilerde sıkça görülebilir.

Konservatif tedaviler dinlenme, fizik tedavi ve egzersizleri içerir. Semptomlarda iyileşme birkaç hafta içinde başlar. Tam iyileşme süreci hastanın durumuna ve tedaviye verdiği yanıta bağlı olarak değişebilir
Cerrahi müdahale konservatif tedavilere yanıt vermeyen veya şiddetli semptomlar yaşayan hastalarda düşünülür. Tendon kopması, kalıcı hasarlar veya şiddetli ağrı durumlarında cerrahi müdahale gerekebilir.
İyileşme süreci tedaviye verilen yanıta, hastanın genel sağlık durumuna ve hastalığın şiddetine bağlı olarak değişir. Konservatif tedaviyle iyileşenler birkaç hafta içinde normal aktivitelere dönebilir. Fakat cerrahi müdahale sonrası iyileşme süreci daha uzun olabilir ve fizik tedavi desteği gerektirebilir.

Gerekli önlemler alınarak bu durumun önüne geçmek mümkündür.

Tenisçi dirseğini önlemek için şu önlemler alınabilir:

Uygun teknikleri öğrenmek ve uygulamak,

Isınma ve soğuma egzersizleri yapmak,

Ekipmanın uygunluğunu kontrol etmek,

Aktiviteler arasında yeterli dinlenme sağlamak,

Kasları güçlendiren ve esnekliği artıran egzersizleri düzenli olarak yapmak.

Hafif vakalarda birkaç hafta içinde normal aktivitelere dönüş mümkün olabilir. Fakat ciddi durumlarda ve cerrahi müdahale sonrasında bu süre daha uzun olabilir. Doktorun önerilerine uyum sağlamak iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Sizden Gelenler

Daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?