“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”
- info@gokayeken.com
- Konumumuz
Menü
Bursa El Cerrahisi ve Mikro Cerrahi | El ve Mikro Cerrahi Uzmanı Dr. Gökay Eken
El kemiklerinin kırıkları, genellikle düşme, darbe veya kazalar sonucu oluşan yaralanmalardır. El günlük hayatımızda oldukça önemli işlevlere sahip olduğu için yaralanma ve kırıklara da oldukça açıktır.
El kemiklerinin kırıkları, genellikle düşme, darbe veya kazalar sonucu oluşan yaralanmalardır. El günlük hayatımızda oldukça önemli işlevlere sahip olduğu için yaralanma ve kırıklara da oldukça açıktır.
El, birçok küçük kemikten oluştuğu için bu bölgedeki kırıklar çeşitli türlerde ve şiddetlerde olabilir. El kemikleri, metakarp kemikleri (avuç içinde), falankslar (parmak kemikleri) ve el bileğindeki karpal kemiklerden oluşur.
Kırığın teşhisi genellikle fizik muayene ve röntgen görüntülemesi ile yapılır. Gerekirse, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi ileri görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.
Tedavi yöntemi, kırığın türüne ve şiddetine bağlıdır:
Dinlenme ve Immobilizasyon: alçı veya atel ile sabitlenir ve iyileşmesi beklenir.
Cerrahi Müdahale: Kırık kemiklerin yerleştirilmesi veya sabitlenmesi gerekiyorsa cerrahi işlem yapılabilir. Cerrahi işlem ile kalıcı veya geçici implantlar ile kırıklar sabitlenir.
Kırığın iyileşme süresi, yaşa, genel sağlık durumuna ve kırığın ciddiyetine bağlı olarak değişir. Genellikle altı hafta ile birkaç ay arasında değişir.
El kemiklerinin kırıklarında tedavi sonrası genellikle iyi sonuçlar elde edilebilmektedir; ancak uygun tedavi ve rehabilitasyon süreçleri önemlidir.
Eğer bir kırık şüphesi varsa, en kısa sürede bir sağlık profesyoneline danışmak gereklidir. Küçük kemik kırıklarında çok fazla ağrı duyulmayabilir ve hastalar tarafından kırık olmayabileceği düşünülebilir. Bu sebeple el kırıklarının geç anlaşılması hastalarda kalıcı sakatlıklara yol açabilmektedir. El travması sonrası elde geçmeyen hafif ağrı ve şişlik gibi durumlarda dahi uzman doktora başvurulması oldukça önemlidir.
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”
Uluslararası Öncü Güvenilir Yöntemler İle Uzman Ortopedi ve Travmatoloji Doktorumuz Doçent Doktor Gökay EKEN'den Randevu Oluşturun.
Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıklarınız İçin En Güncel Bilgi ve Tekniklerle Hastalığınız Hakkında Tanı Koyuyoruz.
Gelişmiş ve Güncel Cerrahi Yöntemleriyle Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatlarınızı Gerçekleştiriyoruz.
Tenisçi dirseği tenis oynayanlarda daha yaygın olarak görülse de herhangi bir tekrarlayan el, kol ve parmak hareketi yapan kişilerde ortaya çıkabilir. Özellikle tenis, golf, squash gibi raket sporları ile uğraşanlarda, ağırlık kaldıranlarda ve monoton el hareketleri gerektiren meslek gruplarında çalışan kişilerde sıkça görülebilir.
Gerekli önlemler alınarak bu durumun önüne geçmek mümkündür.
Tenisçi dirseğini önlemek için şu önlemler alınabilir:
Uygun teknikleri öğrenmek ve uygulamak,
Isınma ve soğuma egzersizleri yapmak,
Ekipmanın uygunluğunu kontrol etmek,
Aktiviteler arasında yeterli dinlenme sağlamak,
Kasları güçlendiren ve esnekliği artıran egzersizleri düzenli olarak yapmak.