Bursa El Cerrahisi ve Mikro Cerrahi | El ve Mikro Cerrahi Uzmanı Dr. Gökay Eken

Mikrocerrahi Uygulanan Ameliyatlar

Tetik Parmak Tedavisi Bursa

Tetik Parmak Ameliyatı — Hijyenik hastane şartlarında, uzman ortopedi hekimi tarafından tetik parmak tedavisi.

Hemen arayın ve bilgi alın.

Tetik Parmak (Trigger Finger)

Tıp dilinde stenozan tenosinovit olarak da bilinen tetik parmak (trigger finger, trigger thumb) elde parmakların bükülmesini sağlayan tendonların ve onların belli noktalarda altından geçtikleri köprülerin (pulley) rahatsızlığıdır.

Tıp dilinde stenozan tenosinovit olarak da bilinen tetik parmak (trigger finger, trigger thumb) elde parmakların bükülmesini sağlayan tendonların ve onların belli noktalarda altından geçtikleri köprülerin (pulley) rahatsızlığıdır.
Tendonlar önkol kaslarından başlayıp parmaklara kadar devam eden uzun bir ip şeklindedir. Pulleyler ise tendonların belli noktalarda altlarından geçtikleri ve tendonun hareket düzenini sağlayan yapılardır.  Bu pulleyler tendonu kemiğe yaklaştırır. Tendonların etrafında tüneller içinde rahat kaymasını sağlayan ince bir yapı vardır (tenosinovyum)

Parmağın tabanında mevcut olan pulleyin kalınlaşması, bazen de tendon kılıfında meydana gelen şişliklerden dolayı parmağın hareketleri sırasında takılma ve ağrı olmasına tetik parmak denir. Bu problem başladıktan sonra parmağın kullanılması genellikle buradaki yapıların daha fazla şişmesine yol açarak tablonun ağırlaşmasına neden olur. Bazen tam takılma ve parmak kilitlenmeleri oluşabilir.

Genellikle oluş nedeni saptanamaz. Romatoid artrit, gut, diabet gibi sistemik hastalıklarda daha sık görülür. Nadiren avuç içi ve parmak tabanına olan travmalar etken olabilirler.
Tetik parmak parmakların avuç içi bağlanma yerinde rahatsızlık hissi ile başlar. Bu bölgeye bası ile hassasiyet bulunur. Bu bölgede bazen nodül(sert şişlikler) hissedilebilir. İleri dönemlerde parmak takılmaya ve kilitlenmeye başlar.

Tedavinin amacı parmağın takılmasını engelleyerek, hareketi esnasındaki rahatsızlık hissini ortadan kaldırmaktır. Fleksor tendon ve tendon kılıfına ait şişliğin azaltılması hareketi esnasında daha rahat kaymasını sağlar.  Bu amaçla aktivite azaltılması,  oral antiinflamatuvar ilaçlar ve atel kullanımı belirtileri yeni başlayan hastalarda tercih edilir. Bölgeye steroid enjeksiyonu semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Fakat steroid’in tendon yapılarına uzun vadede verdiği zararlardan dolayı çok kullanmıyoruz.
Uzun süren ve medikal tedavi ile yanıt alınamayan olgularda sıkışmaya neden olan pulleyin cerrahi olarak gevşetilmesi seçilmesi gereken tedavi seçeneğidir. Ameliyat avuç içinde küçük bir kesi ile lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında tendon kılıfı etrafında yakın seyreden damar sinir yapılarının korumaya alınması önemlidir.  Ameliyat sonrası dönemde belirtiler genellikle tamamen geriler ve iyi yapılan cerrahi sonrası tekrarlama oluşmaz. Bazı hastalarda aşırı iyileşme dokusu nedeni ile yara bölgesi sertlikler oluşabilir. Bu genelde evde yapılan masajlar ile zaman içinde geriler.

Tetik Parmak Tedavisi Bursa

Tıp dilinde Tenosinovit Stenosing olarak bilinen Tetik Parmak Hastalığı, herhangi bir hareket sonrasında parmakların (özellikle başparmağın) kilitlenmesi ve kasılması durumudur. Bu hastalıkta parmaklar kilitlendiğinde eski haline dönmesi oldukça zor ve sancılı olmaktadır. Genellikle sağ elde ortaya çıkan bu hastalık kadınlarda daha yaygın görülmekte, özellikle baş parmak, yüzük parmağı ve küçük parmağı etkilemektedir.

Tendonlar kasların ve eklemlerin bükülmesi ve düzelmesi işlevlerini üstlenen yapılardır. Tendonu örten dokunun uzun süre tahriş olması sonucunda kalınlaşma meydana gelebilir. Bu durum tendonun hareketini olumsuz etkiler. Kasların ve eklemlerin hareketi esnasında hasarlı bu tendon kasları çekmeye başlar. Tetik parmak hastalığının ortaya çıkması da bu durumun sonucudur. Tetik parmak hastalığı oluştuktan sonra ilk olarak şişlik ve sıkışma hissi olarak belirti gösterir. Bu hastalığın ortaya çıkmasının en büyük nedenleri tekrarlanan hareketler ve parmağın sürekli olarak zorlanmasıdır.

Başlangıç seviyesindeki hastalıklarda atel ve ilaç tedavisi etkili olabilir. Atel ve ilaç tedavisi etkili olmazsa parmaktaki sıkışan bölgeye bir veya iki kez kortizon enjeksiyonu denenebilir. İlerleyen vakalarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi işlem genel anesteziye gerek kalmadan lokal anestezi ile yapılabilir, yaklaşık 20 dakika sürer ve hastanın operasyon gecesi hastanede kalmasını gerektirecek bir durum ortaya çıkmaz. Yapılan tedavi sonrasında parmak eski etkinliğine geri kavuşmaktadır.

Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?

Tetik parmak belirtileri arasında ağrı, sertlik, şişlik ve his kaybı yer alabilir. Parmak açılıp kapanırken takılabilir veya tetikleyici bir ses çıkarabilir. Ayrıca, parmakta hareket sınırlılığı veya tutukluk hissi de olabilir.

Tetik Parmak Neden Olur?

Tetik parmak, tekrarlayan hareketler, el ve parmak yaralanmaları, romatoid artrit, diyabet ve bazı ilaçların yan etkisi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler, tendonları etkileyerek tetik parmağa yol açabilir.

 “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

 

Randevu Alın

Tetik Parmak Tedavisi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bizimle İletişime Geçin

DOÇENT DOKTOR GÖKAY EKEN İLE EN GÜNCEL TEDAVİLER

Tedavi Sürecimiz

Kemik, kas, eklem ağrılarının tedavisine başlamadan önce gerekli tetkikler ile hastalığa tanı koyulur. Dış tedavi sürecine başlanır ve eğer dış tedavi yetersiz kalırsa veya ameliyat gerekli ise cerrahi operasyon ile hastalığın iyileşmesi amaçlanır.

Uluslararası Güvenilirlik

Uluslararası Öncü Güvenilir Yöntemler İle Uzman Ortopedi ve Travmatoloji Doktorumuz Doçent Doktor Gökay EKEN'den Randevu Oluşturun.

Tanı ve Teşhis

Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıklarınız İçin En Güncel Bilgi ve Tekniklerle Hastalığınız Hakkında Tanı Koyuyoruz.

Cerrahi Müdahale

Gelişmiş ve Güncel Cerrahi Yöntemleriyle Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatlarınızı Gerçekleştiriyoruz.

FAQ

Sıkça Sorulan Sorular

TETİK PARMAK TEDAVİSİ HAKKINDA SSS

  • Sabahları parmakta sertlik
  • Parmakları oynatırken takılmalar
  • Tetik parmak hastalığının olduğu parmaklarda avuç içi bölgesinde hassasiyet ve yumru hissi
  • Etkilenen parmağın bükülmesi ve bükülü şekilde takılması, bu parmakları hareket ettirmenin zorlaşması
Genellikle 40-60 yaş arasındaki kişileri etkileyen bu hastalık kadınlarda daha yaygın olarak görünür. Mesleği gereği parmaklarını çok fazla kullanan kişilerde bu hastalığın görülme riski daha yüksektir.
Tetik parmak hastalığının teşhisi için görüntüleme tekniklerine başvurulmasına gerek yoktur. Teşhis için fizik muayene yeterlidir. Doktorunuz muayene esnasında parmaklardaki bu nodülleri ve takılmaları saptayarak size tetik parmak tanısı koyabilir.
Bu ameliyatın ardından hastalar günlük yaşamlarına hızlı bir şekilde dönebilmektedir. Geceyi hastanede geçirmelerine gerek yoktur. Ameliyattan iki hafta sonra spora başlanabilir ancak bu süreçte parmakları zorlayacak eylemlerden kaçınmak gerekir. Ameliyat sonrası ortaya çıkan şişlikler 15 gün kadar sonra geçer. Ameliyat sonrası 1-2 hafta sızlama olabilir, bu durumda buz tedavisi uygulanabilmektedir.
Başparmak, tetik parmak hastalığında en fazla risk taşıyan parmaktır. Bu nedenle başparmağınıza çok fazla yük bindirecek durumlardan kaçınmalısınız Aşırı klavye kullanmamaya özen gösterin, klavyeyi çok hızlı kullanmaya çalışmayın Avuç içinde veya parmaklarda ağrı hissederseniz hemen bir doktora başvurun Ellerinizi ve parmaklarınızı sık sık dinlendirin Akıllı telefonunuzla geçirdiğiniz zamanı olabildiğince azaltın

Sizden Gelenler

Daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?